Dagsaktiviteter

 

Vår verksamhet

 

Föreläsningar

Kvalificerade föreläsare talar om konstrelaterade ämnen, ofta med koppling till kommande utställningar/utflykter.

OBS: TVÅ FÖRELÄSNINGAR HAR FÅTT FEL DATUM I KATALOGEN. RÄTTA DATUM ÄR

24/3: Hilma af Klint
31/3: SARA; Swedish academy of realist art


 

Dagsaktiviteter

Vandringar eller utflykter med buss/tåg där konst, arkitektur och historia står i fokus.Studiecirklar  i konst- och arkitekturhistoria
Vi samarbetar med 
Studieförbundet Sensus.


Medlemsavgiften

250 kr per person och år.


Förslag till revidering av  stadgar finns under fliken "Stadgar". Tas upp på årsmötet 20/2 med start kl 16.00 i C-salen på Malmö Konststudio


Carl-Fredrik Hill, 1849-1911

Stenbrottet vid Oise I, 1877, beskuren

Malmö Konstmuseum, inköp 1934

Bild: Karl-Bertil Hake

Malmö Konststudio
YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of UseFredagen 21 februari kl 12.15  OBS: FULLTECKNAD!

Ystad konstmuseum och Ella Tillemas separatutställning

 

Ella Tillema är en av Malmö Konststudios stipendiater år 2019, med motiveringen:

Ella Tillema arbetar med figurativt måleri, ofta i stort format men också med text, screentryck och musik. Hon vill berätta om det som sker i henne när hon ser sin samtid, vara ärlig när hon skapar och kunna ifrågasätta det hon ser. Bilderna har ofta en frånvändhet, som inte ska förväxlas med stillhet. De absorberar tiden. Och det är också ett sätt att icke tala väl om världen, men att utfråga den.

 

Till Ystad tar vi oss på egen hand. Tåg från Malmö C går varje halvtimme. Ett förslag är Malmö C kl. 10.37 – Ystad kl. 11.28.

 

Vi samlas kl. 12.15 innanför foajén till Ystad Konstmuseum. Konstmuseet öppnar kl. 12.00 och inträdet denna dag är gratis. Ella kommer själv att visa utställningen under cirka en timmes tid. Därefter ges möjlighet att på egen hand ytterligare fördjupa sig i Ellas konst eller t.ex. besöka muséets övriga utställningar.

 

Kl. 13.50 samlas vi för att gå den korta vägen till Brasserie du Sud på Hotell Continental för att avnjuta deras ”Dagens lunch”. I skrivandes stund vet vi inte vilka rätter som erbjuds men det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Måltidsdryck och kaffe ingår.

 

Anmälan tidigast den 24 januari kl 09.00 till Karl-Bertil Hake,  karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften, 220 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum

 

Deltagarantalet är begränsat till 30 personer.
Tisdagen 10 mars och fredagen 13 mars

Anna Ancher  - ”Hun er som ett solskin” – på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn

 

I vår visas på Statens Museum for Kunst den hittills största retrospektiva utställningen med Anna Anchers konst, producerad i samarbete med Skagens konstmuseum.

Anna Ancher föddes 1859 på Skagen som dotter till krögarparet Brøndum på den  berömda krogen. Efter studier i Köpenhamn och i Paris ställde hon för första gången ut på Charlottenborg, och träffade som tonåring Skagenmålaren Michael Ancher, som ett antal år senare blev hennes make.  Anna var den enda av gruppens målare som var född på Skagen. Hennes motiv var ofta människor ur den fattiga fiskarbefolkningen – i synnerhet kvinnor – i arbete. Hon förblev hela sitt liv bosatt på Skagen.1967 öppnades Anna och Michael Anchers hus i Skagen som museum.

Vi får en visning av utställningen av en av SMKs egna konstguider – om det passar in i museets schema blir det en svensktalande, i annat fall en som talar s.k. ”skandinaviska”.

Samling senast kl 9.00 på Malmö Central utanför Pressbyrån. Var och en är då försedd med ToR-biljett till Köpenhamn.

Vi tar tåget 9.13 (sätter oss långt fram i tåget) och åker till Nørreports station. Därifrån går vi till fots till Statens museum for Kunst – en promenad på ca 10 minuter.

(Den som vill stiga på tåget vid annan station gör naturligtvis det. Meddela vid anmälan!)

Visningen av utställningen med Anna Anchers konst börjar kl 11.00

Efter visningen går vi gemensamt en kort promenad runt hörnet till restaurang UNDER URET vid Sølvtorvet, och där serveras kl 13 lunch:

Karins hemlagade fiskefrikadeller med citronsås, vin/öl/vatten, samt kaffe med en liten kaka.

Efter lunchen skiljs vi åt och resten av dagen disponeras fritt. Reuturbiljetten gäller i 24 timmar och den kan användas inom Köpenhamn på alla bussar, S-tog och metro.

Pris för turen, inkl entré på museet, guidning av utställningen, lunch med dryck, kaffe och kaka: 665 kronor.


Anmälan tidigast den 10 februari kl 09.00 till Lena Hellsten: konstanmalan@yahoo.se.


Max 28 deltagare per resa.

Avgiften betalas snarast – sedan du fått positiv bekräftelse på din anmälan – till Malmö Konststudios bankgirokonto 176-6591.

VIKTIGT: Ange DITT NAMN, ARRANGEMANG och DATUM på din inbetalning! Observera också att anmälan blir definitiv först sedan utflykten är betald.

 

 

Torsdagen 19 mars

 

Malmö Konsthall den 19 mars kl.14.45

Oförutsägbarhet och symmetri när Ragna Bleys och Inger Ekdahls måleri samspelar på Malmö Konsthall i vår.


Ragna Bley är en ung målare som experimenterar med form och material, men också med tid och rum. Hennes storskaliga dukar består inte blott av lager av färg, utan också lager av mening – från personliga minnen och filosofiska reflektioner till referenser till science fiction-litteratur, naturvetenskap och biopolitik. Samtidigt låter det abstrakta formspråket betraktaren själv skala av dessa lager eller addera egna. Det är ett måleri lika intimt och hemlighetsfullt som öppet och rörligt.

Inger Ekdahl var en av modernismens pionjärer i Sverige. I efterkrigstidens Paris kom hon tidigt i kontakt med inflytelserika konkretistiska konstnärskretsar som experimenterade med geometriska former och symmetriska mönster. Ekdahl lät sig först inspireras av spontanistiskt måleri men kom alltid att bära med sig dessa harmoniserande symmetrier och kom också att bli en mästare på att skapa dem. Harmonigram kallas ibland hennes senare måleri, som präglas av noga kontrollerade kompositioner som genom lek med ljus och geometri ger upphov till såväl optiska 3D-effekter som förnimmelser av puls och rörelse.

Vi får en guidad tur i Malmö Konsthall.

Tid och plats: Malmö Konsthall den 19 mars kl.14.45  Pris 70:- kr.

OBS att maximalt deltagarantal är 30 personer.

 

Anmälan görs tidigast den 2 mars kl.10.00 genom e-post till brittmarie.sundberg@gmail.com (enbart medlemmar utan e-postadress kan anmäla sig genom sms till  mobil  0707 170997)

Efter positiv bekräftelse betalas avgiften in på Malmö Konststudio bankgiro 176-6591

 

 

Torsdagen 2 april och onsdagen 22 april 

KONVENTUM i Helsingör  


Konventum är en kurs- och konferensanläggning (tidigare känd som LO-skolen) vid Öresundskusten alldeles norr om Helsingör.

Konventum invigdes 1969 och är ritat av tre danska arkitekter.  Arkitekturen är stramt diskret och enkel; det är nordisk modernism med viss inspiration från Spanien och Japan. Anläggningen är helt och hållet inredd med danska designmöbler.

 

MEN: Det som är av särskilt intresse för oss är den imponerande konstsamling som finns i huset.

 

Det rör sig om Danmarks största privata samling av nutidskonst, och den omfattar mer än 1200 verk av 100 konstnärer, i synnerhet  danska, från femtiotalet fram till idag:

Per Arnoldi, Henning Damgaard-Sørensen, Wilhelm Freddie, Henry Heerup, Egil Jacobsen,  Robert Jacobsen, Asger Jorn, Per Kirkeby, Lise Malinovsky, Lizzie Mallow, Bjørn Nørgaard, Carl-Henning Pedersen, Karl Åge Riget, Hans Scherfig, Kurt Trampedach och många flera.

 

Bussen avgår från Operans parkering kl 9.30.

Vid ankomsten till Konventum blir det kaffe med kringle innan visningen tar sin början.

 

Vi går en rundvandring på 90 minuter med konstvisning av Konventums egen guide.

 

Efter visningen åker vi med bussen in till Helsingör där det serveras lunch 13.30 på restaurang Kaj, precis vid hamnen: Stjerneskud med ett glas vin eller öl.

 

Efter lunchen blir det tillfälle till lite sightseeing på egen hand i Helsingörs Kulturhavn Kronborg. Man kan t.ex. titta på exteriören till det mycket speciella, i en gammal torrdocka under marknivå nedsänkta Museet for Søfart, en ikonisk skapelse av Bjarke Ingels.

En annan sevärdhet är HAN, den lille havfrues ”lillebror”, som sedan 2012 sitter på sin sten och blänker. Hans pappor är konstnärsduon Elmgreen og Dragset.

 

Klockan 16.00 går bussen tillbaka till Malmö där vi beräknas vara ca 17.30.

 

Pris för turen: 1 050 kr.

Priset inkluderar bussresa, förmiddagskaffe, visning av dansktalande guide på Konventum och lunch med dryck på Restaurang Kaj.

Anmälan tidigast torsdaen 13 februari kl 09.00 till Bengt Tancred: bengt.tancred@telia.com  eller 076-810 92 74


Max 28 deltagare per resa.

 

Avgiften betalas snarast – sedan du fått positiv bekräftelse på din anmälan – till Malmö Konststudios bankgirokonto 176-6591.

Viktigt: Ange ditt NAMN, ARRANGEMANG och DATUM på inbetalningen!

Observera också att anmälan blir definitiv först sedan utflykten är betald.

 

 

Fredagen 17 april

Österlen med SARA – Swedish Academy of Realist Art och Galleri Wallner

 

 

SARA är Sveriges enda utbildning i representativt avbildande med klassisk oljemålningsteknik. Akademin är belägen i ett f.d. skolhus i Simrishamn, intill kyrkogården och granne med Ester Almqvist’s ateljé. Studenterna kommer från hela världen, studierna är CSN-berättigade. Utbildningen har stora likheter med den som en gång bedrevs på konstakademierna, t.ex. i Stockholm och Köpenhamn.
Galleri Wallner i Simris är ett av de mest renommerade gallerierna i Skåne vad gäller samtida konst. Ett flertal av konststudions stipendiater har ställt ut hos Thomas Wallner.

 

Vi åker från Malmö Operas parkering kl 08.30 och beräknar vara på SARA 10.00. Vid ankomsten blir vi uppdelade i två grupper och får en beskrivning av undervisningen och rundvisning av lokalerna samt får möjlighet att träffa några av studenterna där.

Lunchen intas kl. 12.30 på anrika hotell Svea och består av gratinerad rödspättsfilé med champinjoner och vitvinssås. Sallad, bröd, smör, lättöl/vatten och kaffe ingår.

 

Kl. 14.00 är det avfärd till Simris och besöket på Galleri Wallner. Galleristen själv, Thomas Wallner, tar emot oss och visar den pågående utställningen, Polyfoni, som i princip innehåller nästan hela det svenska konstlivet. Här finns professorer och lärare som Ann Edholm, Nina Roos, Cecilia Edefalk och Sigrid Sandström. Dessutom har Thomas tagit med många lovande konstnärer som har varit elever till ovanstående. 
Efter visningen bjuds på lite fika så att man får möjlighet att bearbeta sina intryck.

 

Kl. 15.30 styr vi kosan tillbaka till Malmö av beräknar vara på Malmö Operas parkering senast kl. 17.

 

Anmälan, tidigast 16 mars kl. 09.00 till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften, 460 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum

 

Deltagarantalet är begränsat till 30 personer.

 

 

 

Tisdagen 21 april, torsdagen 23 april och tisdagen 28 april

Vandring på Möllan och i Folkets Park


Vi samlas kl 10.30 framför den gamla ingången till Folkets Park, på Norra Parkgatan. Vandringen börjar med en återblick på Frans Suell som år 1796 lät uppföra gården Möllevång och tio år senare anlade en park i anslutning till gården. Vi erinrar oss socialdemokratins födelse i stan och vilken roll parken hade i denna process. Vi gör en liten rundtur i parken med stopp vid några minnesvärda platser där. Vi passerar åter ut genom gamla ingången och på vår fortsatta vandring mot Möllevångstorget beser vi stadens mest levande konstverk, PLANKET, och tar in alla vackra tegelbyggnader, minns hur Malmö växte som arbetarstad och avslutar på Möllevångstorget med historien om Arbetets ära.

Kl. 13 intas lunch på Krua Thai, en av de mest anrika restaurangerna runt torget.

 

Anmälan, tidigast 16 mars kl. 09.00, till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften, 150 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum

 

Deltagarantalet är begränsat till 25 personer.

 

 

 

Tisdagen den 12 maj och torsdagen den 14 maj

Hishults skulpturpark och Mjellby Konsthall

 

Vi gör en bussutflykt till Hishults skulpturpark och dess vackra trädgård med rhododendron och rosor.

 

Vi äter vår lunch på Hishults Gästgiveri. Det blir deras specialitet lax med dillstuvad potatis. Dryck: vin, öl eller vatten. Efter lunch kaffe med kaka.

Färden går vidare till Mjellby Konsthall där vi ska se utställningen ”Surrealismens kvinnor” verk av tre imponerande danska konstnärer, Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen.

Med på utfärden har vi vår egen guide Britte Montigny, som kommer lotsa oss genom Hishults skulpturpark och därefter berätta om surrealismen som uppstår vid 1920-talets början och blir en av de mest avantgardistiska rörelser där förnuftet ska kopplas bort och istället ska det undermedvetna få verka. Britte kommer att guida oss genom utställningen.

Avgång kl. 09.00 från Malmö Opera (gäller båda dagarna). Vi beräknas vara tillbaka i Malmö ca kl. 18.30.

 

Anmälan tidigast den 20 april kl. 10.00 (gäller båda resorna) till Britt-Marie Sundberg  tel  0707 170997 eller brittmarie.sundberg@gmail.com

 

Pris 690 kr. för resan med buss, entréer, Britte Montigny´s guidning, lunch där valfri dryck ingår + kaffe och kaka.

Avgiften betalas snarast – efter att du fått en positiv bekräftelse på din anmälan – till föreningens bankgirokonto 176-6591. Ange ditt namn, arrangemang och datum!   

 

 

 

 

Tisdagen 26 maj och torsdagen 28 maj.

Skånska kyrkor med fokus på arkitektur och konst, V; sydöstra Skåne


Vi fortsätter vår inventering av skånska tidigmedeltida kyrkor med fokus på historia, arkitektur och konst

 

Starten sker på Malmö Operas parkering kl 08.30.

 

09.30             Ankomst till Övraby kyrka (målningar från mitten av 1100-talet)

10.30             Busskaffe

11.10             Ankomst till Stora Köpinge kyrka (målningar från 1300-talet)

12.20             Ankomst till Litemer för lunch (f.d. mässen på Ystads regemente)

14.00             Avfärd

14.10             Ankomst till Borrie kyrka (den mest ”ursprungliga” romanska bykyrkan i Skåne)

15.20             Ankomst till Skurups kyrka (målningar från 1340-talet)

16.20             Avfärd

17.10             Återkomst Operan

 

Guide under hela resan är som vanligt Stig Alenäs, kyrkoherde em. och teol.dr. Han är närmast expert på skånska kyrkor i allmänhet och kalkmålningar i synnerhet.

 

Anmälan, tidigast 21 april kl. 0900 till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften, 640 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum

 

Deltagarantalet är begränsat till 40 personer.