DagsaktiviteterYournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

Malmö Konststudio

 

Vår verksamhet

 

Föreläsningar

Kvalificerade föreläsare talar om konstrelaterade ämnen, ofta med koppling till kommande utställningar/utflykter.

 

Dagsaktiviteter

Vandringar eller utflykter med buss/tåg där konst, arkitektur och historia står i fokus.

 

Längre resor

T.ex. Konstresa till Madrid

9 - 15 april 2019.

 

Medlemsavgiften

250 kr per person och år.


Carl-Fredrik Hill, 1849-1911

Stenbrottet vid Oise I, 1877

beskuren

Malmö Konstmuseum, inköp 1934

Bild: Karl-Bertil Hake


 

Lördagen 13 april och lördagen 27 april OBS: båda tillfällena är fulltecknade

Möt konst och historia i det myllrande Möllan

 

Samling på Möllevångstorget, vid statyn ”Arbetets ära” kl. 12.00. Vi får höra om torgets tillblivelse i början av förra sekelskiftet, om Axel Ebbes staty och om de många industrierna som då präglade stadsdelen, och där byggnaderna i många fall ännu finns kvar. Numera är Möllan ett av stadens nya centra för spännande konst och vi kommer längs vår väg att bekanta oss med ett antal gallerier, varav flera är ägs och drivs av konstnärskollektiv. Namn som Krets, Makeriet, Format och Signal kan nämnas. Frans Suells gamla villa kommer vi att passera och får höra om dess spännande historia.

 

Vi tittar in på Stadsarkivet i dess nya lokaler i gamla ”Arbetet-huset”.

Sista stopp blir ”Rum för serier”, landets enda galleri som helt ägnas åt seriekonst.

 

Guide är Karl-Bertil Hake.

Anmälan till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 60 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

 

Deltagarantalet är begränsat till 25 personer/tur

 

 

 

 

Tis 16 april, tis 27 april och tor 2 maj OBS: Alla tillfällena är fulltecknade

Från Västerport till Österport, en vandring längs Malmös medeltida huvudstråk

 

Vi samlas kl.10.30 på Västergatan 5, utanför Rosenvingehuset, byggt på 1530-talet. Med berättelsen om huset och dess unika bildsten med sitt Mementum Mori-budskap startar vi vår vandring med gamla Västerport i ryggen.

Vi går längs Västergatan, Adelgatan och Östergatan och slutar vid gamla Österport, dvs. i höjd med Drottningtorget. Längs vägen stannar vi till vid bl.a. Dringenbergska gården, Jörgen Kocks hus, Lauritz Hattemagers hus, Savoy, milstenen, Tunneln, Jacob Nickelsens hus, Pittahuset, det medeltida torget innan Stortorget fanns, Trekungahuset, Wienska palatset, Caroli, Thottska och Diedenska husen, Sjöbergska palatset, Miljonpalatset m.fl. ställen för att kl.13.00 nå kvarteret St. Gertrud, där lunchbuffé väntar.

 

Guide är Karl-Bertil Hake.

Anmälan till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 180 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

 

Deltagarantalet är begränsat till 25 personer/tur

 

 

 

Fredagen 10 maj, måndagen 13 maj och onsdagen 15 maj

Vårlig vandring på Slotsholmen i Köpenhamn

 

På Slotsholmen leder vår egen köpenhamnsguide Kerste Engman en vandring som börjar vid dansk arkitekturcenters nya byggnad BLOX, invigd 2018, där vi tittar in en stund. Vi fortsätter till Den Sorte Diamant och där vi förevisas bl.a den gamla läsesalen och dricker förmiddagskaffe med en croissant. Vi fortsätter genom Bibliotekshaven till Christiansborgs slot, Börsen och Thorvaldsens museum, där vi betraktar väggmålningarna som visar Bertel Thorvaldsens resa hem från Rom.

 

Samling senast kl. 08.45på Malmö Central utanför Pressbyrån. Var och en är då försedd med ToR biljett till Köpenhamn.

Vi tar tåget kl. 08.53 (sätter oss långt fram i tåget) och åker till Köbenhavns hovedbanegaard. Därifrån tar vi buss nr 66 till hållplats Sorte Diamant.

 

Efter promenaden, kl. 13.00, äter vi lunch på Kanal Cafeen där vi serveras en ”platte” med typiska danska smårätter. Till denna serveras ett glas vin, öl eller mineralvatten. Ange om du behöver specialkost.

 

Pris för guidning, förmiddagskaffe och lunch inklusive måltidsdryck 550 kr.

 

Anmälan till Bengt Tancred via e-post bengt.tancred@telia.com

eller per telefon 076-810 92 74 tidigast den 4 april kl. 09.00.

Max 20 deltagare.

 

Avgiften betalas snarast - efter det att du fått bekräftelse på din anmälan - till föreningens bankgirokonto 176 – 6591. Ange namn, arrangemang och datum för resan.

OBS att anmälan blir definitiv först sedan resan är betald.

 

 

 

Tisdagen 21 maj och torsdagen 23 maj OBS: Båda turerna är fultecknade

Skånska kyrkor med fokus på arkitektur och konst, IV; sydvästra Skåne


 

Vi fortsätter vår ”inventering” av skånska tidigmedeltida kyrkor med fokus på historia, arkitektur och kalkmålningar.

 

Start sker från Malmö Operas parkering kl. 08.30.

Efter en halvtimmes färd når vi Västra Vemmerlövs kyrka, byggd under andra hälften av 1100-talet i flinta med brett torn. Kalkmålningarna togs fram 1949 – 50, är från 1520-talet och tillhör de mest spännande på Söderslätt. Efter kyrkbesöket bjuds på busskaffe.

 

Kl 10.20 kör vi mot vidare och ankommer till Everlövs kyrka kl. 11.00. Kyrkan byggdes även den under 1100-talets andra hälft i grå-, sand- och kalksten. Kalkmålningarna från omkring 1500 har gjort kyrkan berömd och gett namn åt en hel skånsk krets; Everlövsmästaren.

 

Efter avfärden 12.00 når vi efter en kort stund vårt lunchställe, Östarp.

 

Kl 14.00 är det åter dags för avfärd och vi styr kosan mot Kävlinge gamla kyrka som vi når 14.45. Kyrkan, från 1100-talet, är byggd i gråsten. Kalkmålningarna är från två perioder, 1325 – 50 och omkring 1500.

 

Efter avfärd 15.45 når vi Fjelie kyrka kl.16.00. Kyrkan, byggd i tuktad sandsten, är från 1120 -30 och har rika kalkmålningar från både 1200-, 1300- och 1400-tal. Kyrkan är även känd för sin medeltida Mariaskulptur, ”Maria lactans – den ammande Maria”.

 

Återkomst till Operans parkering är beräknad till 17.30.

 

Guide under hela resan är Stig Alenäs, kyrkoherde em. och teol.dr. Han är närmast expert på skånska kyrkor i allmänhet och kalkmålningar i synnerhet.

 

Anmälan tidigast den 25 januari till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 640 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

Deltagarantalet är begränsat till 30 personer/tur.

 

 

 

Fredagen 31 maj

Arkitektur och konst i Blekinge

 

Vi samlas vid Malmö Operas parkering kl. 08.00 för avresa med buss mot Blekinge och med oss i bussen har vi som guide den för de flesta av oss välbekante museimannenThomas Kjellgren.

 

Vi börjar med att besöka Sölvesborg med arkitekten Gunnar Asplunds berömda tingshus, unikt i sitt slag.


Därefter går färden till Karlshamnoch Martinssonska Gården. Där får vi se verk av och träffa skulptören Johnny Martinsson samt betrakta målningar av ett par klassiska Blekingekonstnärer. I Karlshamn intar vi också vår lunch på Wägga rökeriomkring kl.13.00.


Sedan vi avnjutit lunchen åker vi till Ronnebymed dess Kulturcentrum, inrymt i Kockums tidigare fabrikslokaler.


Vi avslutar så dagen med offentlig konst och arkitektur vid en vandring i Karlskronas centrala delar. Under vandringen får vi stifta bekantskap med Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan, båda ritade av Nikodemus Tessin d.y. och den sistnämnda upptagen på Unescos Kulturarvslista.

 

Under förmiddagen får vi busskaffe och bulle. Lunchen, som utgörs av restaurangens specialitet en fisktallrik, inkluderar öl/vatten samt kaffe.

 

Vid 17.30 vänder vi hemåt i den ljusa vårkvällen, gör en kaffepaus, och beräknas vara hemma i Malmö vid 21.00-tiden.

 

Priset för resa, inklusive guide, entréer, busskaffe och lunch,är 750 krsom betalas snarast efter bekräftad anmälan till Malmö konststudios bg 176-6591. OBS att förtäring vid kaffepausen på hemresan inte är inkluderad i priset.

 

Anmälan tidigast onsdagen den 24 april 2019 kl. 09.00 till Bengt Tancred, via e-mail bengt.tancred@telia.comeller per telefon 076-810 92 74.