Årsmöte/DagsaktiviteterYournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Malmö Konstudios verksamhet

 

Föreläsningar

Kvalificerade föreläsare talar om konstrelaterade ämnen, ofta med koppling till kommande utställningar/utflykter.

 

Dagsaktiviteter

Vandringar eller utflykter med buss/tåg där konst, arkitektur och historia står i fokus.

 

Längre resor

T.ex. Konstresa till Madrid

9 - 15 april 2019.

 

Medlemsavgiften

250 kr per person och år.

 

 

 

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisdagen 5 februari och tisdagen 5 mars 2019 kl. 13.45  OBS: Båda fulltecknade

Alias CFR, Moderna museet

 

I utställningen presenteras två sidor av Carl Fredrik Reuterswärds mångfacetterade konstnärskap - dels det omfattande och svårfångade projektet Kilroy, dels en serie teckningar från slutet av 1990-talet.

 

Carl Fredrik Reuterswärds (1934 - 2016) konstnärskap sträcker sig över närmare sju decennier, flera pseudonymer och de flesta tekniker. I utställningen Alias:CFR fokuseras dels på den intrikata installationen och objektgruppen Kilroy (1963 - 1972) dels på en serie storskaliga expressiva teckningar som konstnären gjorde efter sin stroke 1989, som tvingade honom att växla från höger till vänster hand.

 

Kilroy inleddes i januari 1963 då Carl Fredrik Reuterswärd lät publicera följande annons i New York Herald Tribune ”Carl Fredrik Reuterswärd Closed for holidays 1963 - 1972”. Under denna ”semester” hade Reuterswärd som ambition att skapa nio objekt under den sammanhållande titeln Kilroy. Det är ett poetiskt, på samma gång mångtydigt esoteriskt verk och presentationen på Moderna Museet i Malmö visar både objekt, laser samt skissmaterial med anknytning till verket.

 

Carl Fredrik Reuterswärd har beskrivit tiden efter sin stroke delvis som en form av befrielse. Han började teckna med vänsterhanden, där linjerna och motiven tycks ange ett sökande både bakåt och framåt i tid, före och efter hjärnblödningen. I de monumentala oljeteckningarna från sent 1990 - tal framträder både mytologiska gestalter och akrobatiska övningar bland motiven. De är gåtfulla och drömlika och knyts samtidigt ihop i konstnärens ständiga utforskande av nya stilar och förhållningssätt.

 

Till utställningen har nu bokats en privat visning under 45 minuter. Vi tar med oss Konststudions whispers, så tag gärna med er egna hörlurar.

Tid och plats: Tisdagen den 5 februari kl. 13.45 vid Moderna museetsentre. Möjligheter finns att på plats inta en bit paj & något att dricka.

 

Pris: 70 kr.

 

Anmälan: Anmälan görs genom e-post till: christian.sylwander@gmail.com. (Eventuellt via sms till telefon 0730-64 61 51). Efter positiv bekräftelse betalas avgiften in på Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Observera att maximalt deltagarantal är 30 personer.

 

 

 

 

Tisdagen den 12 februari 2019 kl 16.00.

Årsmöte på Restaurang SMAK, Malmö Konsthall

 

Föreningens årsmöte 2019 äger rum på Restaurang SMAKpå Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7 i Malmö  tisdagen den 12 februari kl 16.00.

Efter årsmötesförhandlingarna sker utdelningav årets konstnärsstipendier, festföreläsning och gemensam måltid enligt nedan.

 

Årets konstnärsstipendier går till John E Franzén, Kristina Müntzing och Ella Tillema.

 

Om du inte vill delta i måltiden är det ändå angeläget att så många som möjligt deltar i årsmötesbesluten.  Därför  - kom till årsmötet!

 

Middag kl 18.15 med meny enl. nedan:

 

Bakad torsk med krämig senapskål med citron och dill. Potatis, bröd, smör och isvatten ingår liksom ett glas av husets vin alt. mineralvatten/öl.

Kaffe med chokladcookie.

 

Kvällens festföredrag, före måltiden, hålls av Malmö Konsthalls chef

Mats Stjernstedt över ämnat ”En introduktion till arbetet med utställningar”

 

Menyn  kostar 295 kr per person.

Bindande anmälan ang. måltiden till Anna-Lena Bengmark,

Annalena.bengmark@gmail.comalt. 0709-655 430.

 

Avgiften till måltiden betalas i samband med anmälan till föreningens bankgirokonto 176-6591.

 

Ange namn, arrangemang och datum.

 

OBS: Årsmöteshandlingar finns tillgängliga på hemsidan under fliken "Årsredovisning"

 

 

 

Tisdagen 19 mars kl 14.30

SPEED II, Malmö Konsthall

James Richards och Leslie Thornton med Horst Ademeit, Adelhyd van Bender, Bruce Conner, Emily Feather, Terence McCormack och Jens Thornton.

 

SPEED II består av verk som producerats till utställningen av konstnärerna James Richards och Leslie Thornton samt en ”utställning i utställningen” sammanställd av Richards. Här ingår verk av Horst Adelmeit, Adelhyd van Bender, Bruce Conner, Emily Feather, Terence McCormack och Jens Thornton. Curatorer för SPEED II är Fatima Hellberg, chef Künstlerhaus Stuttgart och James Richards i samarbete med utställningsdesigner Matt Fitts. Curatorteamet har anpassat utställningen, som visats på Künstlerhaus Stuttgart under 2018, för Malmö Konsthalls utställningsrum.

Thornton och Richards arbete med utställningen startade 2017, delvis med utgångspunkt i en gemensam stipendievistelse på CERN (Organisation européenne pour la recherche nucléaire) utanför Genève, världens största partikelfysik-laboratorium. Utställningen rymmer en atmosfär fylld av manisk energi, en återkommande fascination för röntgen och radioaktiv strålning, av ritualer som förmår förändra medvetandet, samt en systematisk arkivering och dokumentering med paralleller till vetenskaplig forskning.

SPEED II har uppstått ur en impuls att samarbeta där en egen spekulativ monolog kan omvandlas till dialogisk praktik. Utställningens två nyproducerade verk – James Richards storskaliga videomural Phrasing och Leslie Thorntons film Cut from Liquid Snake – har uppstått ur detta ”tredje medvetande”, två personers skilda tankesätt i en gemensam skapelseprocess som präglas av samarbete och ifrågasättande.

Till utställningen har nu bokats en en privat visning under 45 minuter. Vi tar med oss Konststudions whispers, så tag gärna med er egna hörlurar.

Tid och plats: Tisdagen den 19 mars kl. 14.15 vid Malmö Konsthalls entre. Goda möjligheter finns att på plats inta både lunch & kaffe.

 

Pris: 70 kr.

 

Anmälan: Anmälan görs genom e-post till: christian.sylwander@gmail.com. (Eventuellt via sms till telefon 0730-64 61 51).

Efter positiv bekräftelse betalas avgiften in på Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Observera att maximalt deltagarantal är 30 personer.

 

 

 

Torsdagen 28 mars kl 14.00  OBS: Fulltecknad

Malmö Konstmuseum visar Ester Almqvist – ”Jag lever i två världar”.

 

Ester Almqvist var under sin livstid en central gestalt i svenskt konstliv men idag är hon relativt okänd. Nu är det dags att lägga fokus på hennes konstnärskap i hela sin bredd och presentera henne för en ny publik.

 

Ester Almqvist har beskrivit sitt liv som att hon lever i två världar. I den ena är hon tillsammans med sina konstnärsvänner ”solmänniskorna”. I den andra levde hon tillsammans med sin gamla mor på den småländska gården Fogdeholm. I konstvärlden stod det modernistiska genombrottet för dörren men på gården stod tiden still.

 

Ester Almqvist utbildade sig till konstnär när både samhället och konstlivet genomgick stora förändringar. Det var en brytningstid då allt fler kvinnor kämpade för sina rättigheter. När Ester Almqvist var 50 år fick kvinnor i Sverige rösträtt och ett par år senare valdes de första kvinnorna in i riksdagen.

 

Hon målade ofta motiv från gården och människorna som stod henne nära. Sekelskiftets många spänningar mellan industri och hantverk och stad och land är framträdande i Almqvists konstnärskap.

I utställningen som omfattar ett stort antal målningar och teckningar får vi följa Ester Almqvist från tiden på Valands konstskola i Göteborg och fram till de sista åren av hennes liv i Lund på 1930-talet. Men vi får också träffa flera av Ester Almqvists vänner, kolleger och lärare - Carl Larsson, Maja och Gustaf Fjaestad, Tora Vega Holmström, Siri Derkert och Vera Nilsson. Tillsammans ger de en bild av konstlivet runt sekelskiftet 1900.

Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum.

 

Till denna utställning har nu bokats en privat visning under 45 minuter. Vi tar med oss Konststudions whispers, så ta gärna med dig egna hörlurar.

 

Efter visningen dricker vi kaffe med äppelkaka på Restaurang Wega.

 

Tid och plats: Torsdagen den 28 mars kl. 13.45 vid Malmö Konstmuseums entre.

Pris: 150 kr inkl guidning, whispers och eftermiddagskaffe.

 

Anmälan: Anmälan görs genom e-post till Christian Sylwander: christian.sylwander@gmail.com eller genom sms till 0730-646 151.

Efter positiv bekräftelse betalas avgiften in på Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

Observera att maximalt deltagarantal är 30 personer.

 

 

 

 

Tisdagen 26 mars och onsdagen 3 april

Nivagaard och Louisiana

 

Vi åker från Malmö Operas parkering klockan 9.30 

Med oss i bussen åker Britte Montignysom blir vår guide på två olika utställningar.

 

Vi inleder på NIVAAGAARD som visar en utställning med konstnären William Morris(1834-96), som revolutionerade brittisk design med sina naturinspirerade, färgrika tyger och tapeter, som fortfarande är populära världen över.

Morris var en av Englands första socialister. Han ville göra världen och allas tillvaro vackrare med sina mönster, under mottot All makt åt skönheten! Tyvärr var (och är) det bara de relativt välbeställda som hade råd med hans alster, eftersom han hade så höga krav på materialkvalitet.

Utställningen visar även Morris' möbler, glasmosaik och böcker, och vi får också se verk av hans samtida Edward Burne-Jones och Dante Gabriel Rossetti.

Utställningen är densamma som hösten 2018 visats på Millesgården i Stockholm.

 

Efter Nivaagaard serveras lunch på Bolettes Gæstebud klockan 13:  Bolettes goda ”buffé” med fisk, ett glas vin eller öl samt kaffe på maten.

 

Efter lunch kör bussen oss den korta sträckan tillLOUISIANA, där vi kl. 14.30 får en visning av den utställning som är vårens huvudnummer på Louisiana – den schweiziska video- och installationskonstnären Pipilotti (eg Elisabeth) Rist (f. 1962).

 

 

Pipilotti Ristinleder vårsäsongen på Louisiana med vad museet själv kallar ”et farvestrålende och sanseligt brag”. Med Rists experimentella konst skapas ett visuellt universum som omsluter, utmanar och förtrollar.

Hennes arbetsinstrument är installationer och videoteknologi som hon använder på allehanda nyskapande sätt, och hennes kamera blir samtidigt pensel, syn och känsel.

Louisianas utställning kommer att omfatta hela den södra flygeln och även delar av parken.  Den blir till i tätt samarbete med konstnären själv och kommer att utgöra en platsspecifik totalinstallation.

 

Samtidigt visar Louisiana utställningar med verk av två andra intressanta konstnärer:

 

Dea Trier Mørch(1941-2001) är välbekant för oss som var med på 70-talet. Mørch ingick i konstnärskollektivet Røde Mor, började sin bana som bildkonstnär, men fick sitt folkliga genombrott som författare till romanen Vinterbørn. Hon skildrar vardagen med linoleumsnitt, bland annat med bilder av födande kvinnor. Döden har länge varit närvarande i konsten, men livets begynnelse tog plats där först i och med feminismen.

 

Liu Xiaodong (f. 1963) är en av Kinas största samtidskonstnärer, vars intensiva, figurativa – och ofta mycket stora – realistiska målningar skildrar människor i den moderna världen.

På Louisiana visas målningar med motiv från Uummannaq på Grönland. Liu Xiaodong söker sina motiv runt om i världen, och han vill alltid tillbringa tid med att lära känna de människor han vill måla. På Grönland träffade han bl.a. förskolebarn.

 

Vi lämnar Louisiana kl 18.00och räknar med att vara tillbaka i Malmö ca 19.30.

 

Pris för resan med buss via bron, entréer, Britte Montignys visningar av två olika utställningar, samt lunch (inkl dryck och kaffe) blir1140 kronor.

Den resenär som medförLouisianakort betalar 1030 kronor – detta måstemeddelas vid anmälan.

 

Anmälan till Lena Hellsten helst via e-post:konstanmalan@yahoo.se

(eller per telefon040 234163) tidigast tisdag 26 februari kl 09.00.

Avgiften betalas snarast – efter att du fått positiv bekräftelse på din anmälan – till föreningens bankgirokonto 176-6591.

Ange ditt namn, arrangemang och datum!

OBS att anmälan blir definitiv först sedan resan är betald.

 

 

 

 

Lördagen 13 april och lördagen 27 april OBS: båda tillfällena är fulltecknade

Möt konst och historia i det myllrande Möllan

 

Samling på Möllevångstorget, vid statyn ”Arbetets ära” kl. 12.00. Vi får höra om torgets tillblivelse i början av förra sekelskiftet, om Axel Ebbes staty och om de många industrierna som då präglade stadsdelen, och där byggnaderna i många fall ännu finns kvar. Numera är Möllan ett av stadens nya centra för spännande konst och vi kommer längs vår väg att bekanta oss med ett antal gallerier, varav flera är ägs och drivs av konstnärskollektiv. Namn som Krets, Makeriet, Format och Signal kan nämnas. Frans Suells gamla villa kommer vi att passera och får höra om dess spännande historia.

 

Vi tittar in på Stadsarkivet i dess nya lokaler i gamla ”Arbetet-huset”.

Sista stopp blir ”Rum för serier”, landets enda galleri som helt ägnas åt seriekonst.

 

Guide är Karl-Bertil Hake.

Anmälan till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 60 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

 

Deltagarantalet är begränsat till 25 personer/tur

 

 

 

 

Tisdagen 16 april OBS: tisdagen 27 april och torsdagen 2 maj är fulltecknade

Från Västerport till Österport, en vandring längs Malmös medeltida huvudstråk

 

Vi samlas kl. 10.30  på Västergatan 5, utanför Rosenvingehuset, byggt på 1530-talet. Med berättelsen om huset och dess unika bildsten med sitt Mementum Mori-budskap startar vi vår vandring med gamla Västerport i ryggen. Vi går längs Västergatan, Adelgatan och Östergatan och slutar vid gamla Österport, dvs. i höjd med Drottningtorget. Längs vägen stannar vi till vid bl.a. Dringenbergska gården, Jörgen Kocks hus, Lauritz Hattemagers hus, Savoy, milstenen, Tunneln, Jacob Nickelsens hus, Pittahuset, det medeltida torget innan Stortorget fanns, Trekungahuset, Wienska palatset, Caroli, Thottska och Diedenska husen, Sjöbergska palatset, Miljonpalatset m.fl. ställen för att kl. 13.00 nå kvarteret St. Gertrud, där lunchbuffé väntar.

 

Guide är Karl-Bertil Hake.

Anmälan till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 180 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

 

Deltagarantalet är begränsat till 25 personer/tur

 

 

 

Fredagen 10 maj, måndagen 13 maj och onsdagen 15 maj

Vårlig vandring på Slotsholmen i Köpenhamn

 

På Slotsholmen leder vår egen köpenhamnsguide Kerste Engman en vandring som börjar vid dansk arkitekturcenters nya byggnad BLOX, invigd 2018, där vi tittar in en stund. Vi fortsätter till Den Sorte Diamant och där vi förevisas bl.a den gamla läsesalen och dricker förmiddagskaffe med en croissant. Vi fortsätter genom Bibliotekshaven till Christiansborgs slot, Börsen och Thorvaldsens museum, där vi betraktar väggmålningarna som visar Bertel Thorvaldsens resa hem från Rom.

 

Samling senast kl. 08.45på Malmö Central utanför Pressbyrån. Var och en är då försedd med ToR biljett till Köpenhamn.

Vi tar tåget kl. 08.53 (sätter oss långt fram i tåget) och åker till Köbenhavns hovedbanegaard. Därifrån tar vi buss nr 66 till hållplats Sorte Diamant.

 

Efter promenaden, kl. 13.00, äter vi lunch på Kanal Cafeen där vi serveras en ”platte” med typiska danska smårätter. Till denna serveras ett glas vin, öl eller mineralvatten. Ange om du behöver specialkost.

 

Pris för guidning, förmiddagskaffe och lunch inklusive måltidsdryck 550 kr.

 

Anmälan till Bengt Tancred via e-post bengt.tancred@telia.com

eller per telefon 076-810 92 74 tidigast den 4 april kl. 09.00.

Max 20 deltagare.

 

Avgiften betalas snarast - efter det att du fått bekräftelse på din anmälan - till föreningens bankgirokonto 176 – 6591. Ange namn, arrangemang och datum för resan.

OBS att anmälan blir definitiv först sedan resan är betald.

 

 

 

Tisdagen 21 maj och torsdagen 23 maj   OBS: Båda tillfällena är fulltecknade

Skånska kyrkor med fokus på arkitektur och konst, IV; sydvästra Skåne

 

Vi fortsätter vår ”inventering” av skånska tidigmedeltida kyrkor med fokus på historia, arkitektur och kalkmålningar.

 

Start sker från Malmö Operas parkering kl. 08.30.

Efter en halvtimmes färd når vi Västra Vemmerlövs kyrka, byggd under andra hälften av 1100-talet i flinta med brett torn. Kalkmålningarna togs fram 1949 – 50, är från 1520-talet och tillhör de mest spännande på Söderslätt. Efter kyrkbesöket bjuds på busskaffe.

 

Kl 10.20 kör vi mot vidare och ankommer till Everlövs kyrkakl. 11.00. Kyrkan byggdes även den under 1100-talets andra hälft i grå-, sand- och kalksten. Kalkmålningarna från omkring 1500 har gjort kyrkan berömd och gett namn åt en hel skånsk krets; Everlövsmästaren.

 

Efter avfärden 12.00 når vi efter en kort stund vårt lunchställe, Östarp.

 

Kl 14.00 är det åter dags för avfärd och vi styr kosan mot Kävlinge gamla kyrkasom vi når 14.45. Kyrkan, från 1100-talet, är byggd i gråsten. Kalkmålningarna är från två perioder, 1325 – 50 och omkring 1500.

 

Efter avfärd 15.45 når vi Fjelie kyrka kl.16.00. Kyrkan, byggd i tuktad sandsten, är från 1120 -30 och har rika kalkmålningar från både 1200-, 1300- och 1400-tal. Kyrkan är även känd för sin medeltida Mariaskulptur, ”Maria lactans – den ammande Maria”.

 

Återkomst till Operans parkering är beräknad till 17.30.

 

Guide under hela resan är Stig Alenäs, kyrkoherde em. och teol.dr. Han är närmast expert på skånska kyrkor i allmänhet och kalkmålningar i synnerhet.

 

Anmälan tidigast den 25 januari till Karl-Bertil Hake, karlbertil.hake@gmail.com

 

Avgiften 640 kr, betalas snarast efter positiv bekräftelse, till Malmö Konststudios bankgiro 176-6591. Ange namn, arrangemang och datum.

Deltagarantalet är begränsat till 30 personer/tur.

 

 

 

Fredagen 31 maj

Arkitektur och konst i Blekinge

 

Vi samlas vid Malmö Operas parkering kl. 08.00 för avresa med buss mot Blekinge och med oss i bussen har vi som guide den för de flesta av oss välbekante museimannenThomas Kjellgren.

 

Vi börjar med att besöka Sölvesborg med arkitekten Gunnar Asplunds berömda tingshus, unikt i sitt slag. Därefter går färden till Karlshamnoch Martinssonska Gården. Där får vi se verk av och träffa skulptören Johnny Martinsson samt betrakta målningar av ett par klassiska Blekingekonstnärer. I Karlshamn intar vi också vår lunch på Wägga rökeriomkring kl.13.00. Sedan vi avnjutit lunchen åker vi till Ronnebymed dess Kulturcentrum, inrymt i Kockums tidigare fabrikslokaler. Vi avslutar så dagen med offentlig konst och arkitektur vid en vandring i Karlskronascentrala delar. Under vandringen får vi stifta bekantskap med Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan, båda ritade av Nikodemus Tessin d.y. och den sistnämnda upptagen på Unescos Kulturarvslista.

 

Under förmiddagen får vi busskaffe och bulle. Lunchen, som utgörs av restaurangens specialitet en fisktallrik, inkluderar öl/vatten samt kaffe.

 

Vid 17.30 vänder vi hemåt i den ljusa vårkvällen, gör en kaffepaus, och beräknas vara hemma i Malmö vid 21.00-tiden.

 

Priset för resa, inklusive guide, entréer, busskaffe och lunch,är 750 krsom betalas snarast efter bekräftad anmälan till Malmö konststudios bg 176-6591. OBS att förtäring vid kaffepausen på hemresan inte är inkluderad i priset.

 

Anmälan tidigast onsdagen den 24 april 2019 kl. 09.00 till Bengt Tancred, via e-mail bengt.tancred@telia.comeller per telefon 076-810 92 74.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malmö Konststudio  • Tel. 040-23 78 60 • malmokonststudio@hotmail.com